Vitamín B12


Vitamín B12

Vitamín B12 (dle chemického názvosloví – cyankobalamin) je velmi důležitý v lidském těle kvůli erytropoeze (vývoj a dozrávání červených krvinek), nezbytný pro správnou funkci nervového systému a pro syntézu DNA a RNA. Vstřebávání vitamínu probíhá v žaludku.

Proč je důležitý pro člověka? Z čeho vitamín B12 přijímáme?

Hlavním zdrojem jsou: vejce, mléko, sýry a hlavně maso (také vnitřnosti).

Při správném množství zlepšuje paměť a snižuje riziko srdečních chorob.

Nedostatek způsobuje zhoubnou chudokrevnost!! Dále se projevuje hubnutím, zhoršováním paměti, duševní výkonnosti a svalové koordinace.

Doporučená denní davka je 1-3µg. Přebytek se uchovává v játrech i několik let.

Pozor! Problém nastává u vegetariánů, protože čistě rostliná strava nedokáže zajistit dostatečné množství B12.


Úvod   Informace   Zdraví  Volný čas   Návody